Újévi nagytakarítás: így pucolj ki minden lassító tényezőt a mobilodról

0

Még a leggyorsabb versenyautó is megdöccen, ha vonóhoroggal ráakasztanak egy tankot, két vasúti kocsit és egy emeletes házat. Ugyanígy még a legjobb csúcsmobilok sem bírnak ki mindent, néha érdemes átnézni, mi lassítja őket.

Tényleg azzal akartuk kezdeni a cikket, hogy “még a legszélesebb cső is bedugul egyszer”. Aztán átmentünk a versenyautós hasonlatra, de végül mégis le kellett írnunk ezt is. Mert ugye az ember azt hihetné, hogy ha egy kellően erős telefont vásárol sok memóriával, nagy tárhellyel, akkor indulhat a netezés és az appok halmozása, készíthetjük a fotókat tonnaszám mindenről akár percenként, úgyis elbírja a kicsike. Ami bizony még egy csúcsmobil esetében sem igaz, ha pedig belépő szintű vagy középkategóriás telefont használunk, akkor bizony nem kell hozzá sok idő, hogy megérezzük a háttérben felgyülemlő “szemét” súlyát.

De pontosan mikről is beszélünk? Egyrészt úgynevezett cache és temp fájlokról: olyan adatokról, amelyeket valamilyen alkalmazás használ gyorsítótárazásra, ideiglenes adatok mentésére. Ez az app futtatása közben segítség lehet, például akkor, ha egy adott weboldalt sokszor látogatunk, és a telefonra elmentett képeket nem kell minden alkalommal netről betölteni, hanem a mobil tárhelyén megbújó cache-ből húzza elő a rendszer. De ugyebár sok appot használunk, sok weboldalt látogatunk, sokféle ideiglenes adatot tárolunk anélkül, hogy ezt észrevennénk, és sok kicsi sokra megy, gyűlik a felesleges adat.

Ugyanígy elvehetik a helyet a régi fotók, sőt az összes fényképünk előnézeti kisképei (az úgynevezett thumbnail fájlok), és az összes olyan korábban letöltött adat (dokumentumok, hangfájlok, videók), amikre csak akkor volt szükségünk, azóta pedig elfeledetten porosodnak és gyűlnek a tárhely sarkában.

Virtuális seprűk

A mobilok nagytakarításához elvileg hozzákezdhetünk manuálisan is: ilyenkor a telefon fájlkezelőjét használhatjuk, vagy ha alapértelmezésben nincs ilyen az eszközön, az alkalmazásboltokból tucatjával tölthetünk le ilyen appokat. Ez viszont egyrészt eléggé macerás és időigényes folyamat, ráadásul nem feltétlenül látjuk elsőre, hogy a kusza és ismeretlen nevű fájlok közül mi az, amire valóban nincs szükségünk, és mik azok, amelyeket valamilyen alkalmazás valóban használ és törlés után a fejünket fognánk a hiánya miatt.

Épp ezért van már egy csomó olyan app is, amelyek kifejezetten a rendszer kipucolásának automatizálására valók. Az ilyen programocskák nagy része teljesen ingyenes, vagy csak akkor kell fizetni, ha nem szeretnénk reklámokat látni a működés közben.

A fenti képes példán a PC-ken is nagy népszerűségnek örvendő CCleaner mobilos változata látható (ennek az alkalmazásnak Androidon futó mobilos változata létezik, amit itt lehet elérni, iOS alatti megoldásokból a cikk végén szemezgetünk). Az app a felesleges fájlok tisztításán kívül egyéb funkciókat is ígér, ezekre nemsokára visszatérünk, de maradjunk most a legegyszerűbb nagytakarítási lépéseknél. Legelőször egy olyan képernyő fogad, ahol a telefon memóriájának és tárhelyének aktuális foglaltságát láthatjuk. Alul pedig ott figyel az Analyze gomb, amelynek lenyomására a CCleaner részletesen átnézi, milyen felesleges adatok és fájlok terhelik a telefonunkat.

A listát átnézve természetesen minden egyes fájl vagy adattípus esetében felülbírálhatjuk az app ítéletét, ha úgy gondoljuk, hogy a találatok valamelyikére mégis szükségünk lenne később. Ezután egy újabb gombnyomásra az összes kiválasztott “adatszemét” néhány másodperc alatt törlődik, és az app főoldalán jó esetben már sokkal “tágasabb” memória- és tárhely-értékeket láthatunk.

Nem forog az észkerék?

Persze nem csak a tárhelyre került és ottfelejtett fájlok jelenthetnek gondot a mobilon. Észrevehetjük például azt is, hogy bizonyos idő után már nem annyira “pörgős” a telefon, lassabban indulnak el az alkalmazások, többet gondolkodik egy-egy koppintás után. Ennek lehet az is az oka, hogy egyszerre túl sok alkalmazás fut a háttérben, pedig ezekre nincs folyamatosan szükség. A legtöbb “rendszerpucoló” alkalmazás az ilyen problémákra is tud gyógyírt, a CCleaner sem kivétel.

Az App Manager szekcióban listát mutat a telepített alkalmazásokról és arról, mennyi helyet foglalnak ezek önmagukban. A Booster részben azokat az appokat látjuk, amelyek az adott időpillanatban is futnak: sokaknak meglepő lehet, hogy ugyan az elmúlt órákban csak a Gmailt és a Facebookot használták, de a lista szerint a háttérben figyel az Instagram, a Google Drive, a Messenger, és még akár 10-20 további alkalmazás is. Ezekből szintén kiválogathatjuk, amelyekre épp nincs égető szükségünk és “hibernálhatjuk” őket – ez azt jelenti, hogy addig nem dolgoznak tovább a háttérben, míg újra el nem indítjuk őket.

Azt pedig sok szakértő javasolja, hogy időnként nézzük át a telepített alkalmazások listáját és töröljük azokat, amikre már nincs szükségünk. Lehet, hogy egy két évvel ezelőtti külföldi úton feltelepítettük az ottani tömegközlekedés appját, vagy a légitársaság hivatalos alkalmazását, de ez azóta csak a helyet foglalja és esélyes, hogy még évekig nem lesz rá szükségünk.

Óvatosan hadonásszunk a seprűvel!

Arra azért érdemes figyelni, hogy a rendszerpucoló alkalmazások egy része nem épp a megbízhatóságáról híres, egyesekbe pedig olyan extra funkciókat is építettek, amelyek modernebb rendszereken már többet ártanak, mint használnak. Ezért bármikor telepítenénk egy ilyen appot, jól nézzük át az alkalmazásboltban a felhasználók értékeléseit és hozzászólásait, csak a “sokcsillagos” versenyzőkben bízzunk. Korábban, az Android és az iOS régebbi változatainál divat volt például memória-optimalizáló funkciókkal, “rendszergyorsító” elemekkel is felruházni ezeket az alkalmazásokat, de a rendszerek jelenlegi erőforrás-kezelése már jóval modernebb és megbízhatóbb, mint amit ezek az appok kínálnak.

A CCleaner mellett Androidon viszonylag népszerűnek számít még a Clean Master (extrái között a biztonságos Wi-Fi kapcsolatokat figyelő és játékok betöltését gyorsító lehetőséggel), a Cache Cleaner (amely a pucolás mellett az alkalmazások leállításával a túlmelegedő telefonokon is segít), vagy a Go Speed (amelyben az automatikusan elinduló alkalmazásokat is meg lehet fékezni). iOS alatt pedig a Clean Doctort szeretik sokan (ez külön keresi például a helyrabló duplikált fotókat és fájlokat, valamint a levélszeméttől is véd), vagy a Magic Phone Cleanert (amely leginkább a villámgyors, egykoppintásos működése miatt népszerű).

Kellemes nagytakarítást, gyors telefont kívánunk!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét